Laddar
Loading
Köp nu

Systrarna

SYSTRARNA är finalist för Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris! 

Allt förändras när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till Jonas kvarter. De mytomspunna systrarna pratar engelska med varandra, fast de är födda i Sverige. Ina är grym på basket, Evelyn kan berätta fängslande historier och Anastasia är bra på att sticka hål i irriterande mäns pikétröjor med sin butterflykniv. Gradvis förstår Jonas att de tre systrarna är kopplade till hans familj, särskilt till hans pappas förflutna.

Under de kommande trettio åren flätas Jonas och systrarnas liv samman, via nyårsfester och Jas-krascher, språkkurser och livskriser, kärlekshistorier och vänförluster. Men mest av allt: via den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse – att allt som du älskar ska du förlora – vars ursprung sägs gå tillbaka till ett annat land, till en annan tid.

Systrarna är en episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter. Det är en oemotståndlig roman om främlingskap och flykt, om tidens gång, men framför allt om våra drömmar och deras ofrånkomliga krock med verkligheten.


  • Utgivning: Albert Bonniers förlag, 2023-09-04
  • Publicering i USA: FSG, våren 2025
  • Antal sidor: 723
  • Omslagsformgivare: Rodrigo Corral Studios

Recensioner

 

”Det har gått tjugo år sedan Jonas Hassen Khemiri gav ut ’Ett öga rött’, och hans betydelse för den svenska samtidslitteraturen har vi nog ännu inte insett vidden av. Varje verk är en händelse, som också tycks peka ut en riktning [—] en stor roman, i flera bemärkelser… svängig, generös”.
– Dagens Nyheter

”Jag låter mig hänföras av romanens precision och hantverk.[—] Systrarna” är ett storartat försök att göra livet möjligt att omfatta, om än skenbart, tillfälligt.”
– Aftonbladet

”Det finns en särskild magi i Jonas Hassen Khemiris sätt att berätta en historia, språkligt skenbart avspänd och tillbakalutad.”
– SvD

”En sann språklig fröjd att läsa – det är skarpt, sorgligt och väldigt underhållande.”
– SR Kulturnytt

”Khemiris svenska strömmar genom mig på ett sätt som får mig att tänka på José Saramago – meningarna är långa och gestaltningen osynlig, som om jag helt enkelt lyssnar på någon som pratar med mig – en litterär form som i själva verket kräver samma exakthet som poesi om den ska fungera.”
– Göteborgs-Posten

”…en njutning att läsa [—] Jag missar att gå av tunnelbanan för att jag förlorat mig i boken, får matfläckar på sidorna när jag läser under lunchen.”
– Expressen

”’Systrarna är en alldeles strålande läsupplevelse. Både en kärleksförklaring till romankonstens gränslösa möjligheter i sig som till skrivandets absoluta nödvändighet i den livslånga jakten på att finna sig själv.”
– ETC

”En ren läsfest”
– Gefle Dagblad

”Systrarna” är en smart, rolig roman av en av våra allra största samtida författare.”
– Borås tidning

”En sann språklig fröjd att läsa – det är skarpt, sorgligt och väldigt underhållande.”
– SR Kulturnytt

”Med snygga hopp tar han mig med mellan de olika tidsplanen, platserna och personerna – och får det att handla om något större. Det är inget mindre än strålande”
– Sydsvenskan


Jonas Hassen Khemiris mångskiftande, listiga och vackert skrivna Pappaklausulen är ett förödande och brutalt ärligt porträtt av en modern familj som kämpar över generationer för att hålla ihop.

THE NATIONAL BOOK AWARD 2020, juryns motivering