Laddar
Loading

Eld

En gång om året möts fyra vänner i skogen för att låta elden styra framtiden. Alla har med sig något de vill bränna upp, något de vill lämna bakom sig. Den här gången bär någon med sig något ovanligt explosivt ur sitt förflutna.

– Jag har alltid drömt om att elda upp Dramatens stora scen, säger Jonas Hassen Khemiri. Det här var så nära jag kom. Jag är otroligt nyfiken på vad det här fantastiskt begåvade teamet har skapat av min text.

Khemiris nyskrivna pjäs, skriven direkt för Dramaten, handlar om ett kompisgäng som plötsligt är mitt i livet och inser att allt kanske inte blivit som de tänkt sig. Det är en berättelse om förödmjukelse, hämnd och vänskapens hierarkier.

Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges mest uppmärksammade författare. Han debuterade med romanen Ett öga rött och har sedan dess skrivit ett flertal romaner som översatts till ett trettiotal språk. Han har erhållit flera priser och utmärkelser, bland annat belönades pjäsen Invasion! efter ha spelats i New York 2011 med en Village Voice Obie Award. Hans pjäs ≈ [ungefär lika med] hade urpremiär på Dramaten 2014 i regi av Farnaz Arbabi och spelade totalt 86 föreställningar.

Jonas Hassen Khemiri är även aktuell på den tyska teaterscenen med att skriva en del, tillsammans med tio andra dramatiker, till Arthur Schnitzlers pjäs Reigen. Uppsättningen hade premiär på Salzburg Festival den 28 juli.

Eld regisseras av Antú Romero Nunes som tidigare haft stor framgång med Jonas Hassen Khemiris pjäser. Hans uppsättning av Invasion! på Thalia Theater i Hamburg 2009 innebar såväl ett genombrott för regissören själv som för Khemiri internationellt. Antú är en av de konstnärliga ledarna för Theater Basel.

Medverkande: Bahador Foladi, Electra Hallman, Ana Gil de Melo Nascimento, Marall Nasiri, Alexander Salzberger.

Biljetter här.