Laddar
Loading

Invasion!

Invasion! visar en ny sida av Jonas Hassen Khemiri: pjäsförfattaren, krönikören, novellisten. Här möter vi en rad oförglömliga khemiriska hjältar: Vanja, världens mest sexuellt erfarna parkleksarbetare. Harley, som lever som bäst när hon svajar på broräcken och lovar att aldrig bli som vi andra. Legosoldater i fontänflätor, magiska drakar och pianoterorister. Och så den gåtfulle multitalangen Abulkasem, på rymmen från Carl Jonas Love Almqvist.

I denna efterlängtade samlingsvolym ingår ett urval av de noveller och krönikor som Khemiri skrev 2003-2008, och två hyllade pjäser: Invasion! och Fem gånger GudHär ingår även ”Oändrat oändlig” – novellen som vann Sveriges Radios Novellpris 2008.

Vare sig Khemiri skriver kort eller långt, dramatik eller prosa är det samma starka läsupplevelse, en allvarsam lek med språklig finess.


”Det finns en underbar humor i Jonas Hassen Khemiris nya bok med prosa och dramatik. Hans ironier riktas åt alla håll och underminerar våra föreställningar. Han är först och främst en språklig förnyare, den ideologiska kritiken är en del av språkarbetet.”
– Svenska Dagbladet.

”Allt Jonas Hassen Khemiri rör vid blir till guld verkar det som. Och hur vore något annat möjligt, med den begåvningen. Vårens bok visar än en gång vilket intressant författarskap Khemiris är. ”
– Corren

”I ’Black Eyed Einar’, ’Kontrollera Allt. Radera.’ och ’Oändrat oändlig’ framstår litteratur som något helt levande, i våra händer här och nu.”
– Aftonbladet

”Han har inget att bevisa längre. Till och med en ren sammelbok av det slag som brukar gå ganska obemärkt förbi känns vital och fräsch. (…) Det borde helt enkelt inte bli så bra som det blir. (…) Framför allt är novellen ’Spöket Milton’ ett litet mästerverk i den svåra konsten att få det förflutna kastat i ansiktet. (…) Om det här är Jonas Hassen Khemiris mellanbok finns det ingen anledning att frukta för framtiden.”
– Dagens Nyheter

”På så vis är hans prosa både bländande, i sin briljans, och uppfordrande, med sina försåtliga, ironiska falluckor. (…) Han måste vara min generations mest äkta författare.”
– Sydsvenskan

”Invasion! (…) är en häftigt omskakande attack på teaterformen och borgerlighetens ingrodda fördomar, allt gjort med den språkliga lekfullhet Jonas Hassen Khemiri är Sverige-etta på sedan debuten Ett öga rött.”
– Borås Tidning

”Han är en överraskande, närmast akrobatisk ordkonstnär (…) Invasion! ger en spännande inblick i Sveriges kanske mest potenta och virtuosa språklaboratorium just nu.”
– Dalademokraten

”Khemiris främsta tillgång är ju hans gnistrande energirika och suveränt gränslösa språkbehandling.”
– Helsingborgs Dagblad

”Så bra det är! (…) Ironin värms hela tiden av en försonande humanism, kaxigheten tuktas med enveten ödmjukhet och humorn undgår menlösheten genom sin närhet till svärta och avgrund. Särskilt i novellernas komprimerade dramatik och tempo visar Khemiri sitt mästerskap.”
– Norrbottens-kuriren

”Pjäserna och novellerna är minst lika bra. I sina bästa stunder samtiden i beskt koncentrat.”
– Hallandsposten

”Med intelligens och fantasi, genial humor och en underliggande samhällskritik målar han upp människor och miljöer. (…) De udda existenserna, överlevarna i utkanten av samhället är de som Khemiri ger hedersplatser i denna volym, en samtidens närvaro i ett urval lekfullt frammejslade texter med en alldeles egen personlig röst.”
– Norrköpings Tidningar

”Khemiris begåvning, fyndighet och intelligens är nämligen uppenbar så fort han sätter pennan till papperet.”
– Arbetarbladet

”Mycket effektivt och hela tiden med en alldeles lagom avvägd ilska tätt under ytan.”
– Göteborgsposten

”Berättelserna etsar sig fast.

 Det är verkligen inte bara stockholmsmiljöerna som över ett hundraårsspann förenar språkkonstnärerna Söderberg och Khemiri.
 (…) 
 Khemiri är sin generations ordkonstnär.

”
– Västerbottenskuriren


Bokbränsle:

Förstora bildspel
Enlarge slideshow
Stäng bildspel
Close slideshow
Oändrat
Snart
Nabokovmanus
Ränder som går aldrig ur
Brought to you by Invandrarverket
Removed by yours truly
Almqvistaren
Menezes kropp
Drakenutsikt