Laddar
Loading

Våren 2011

JA vi leker frågesport. Det här fotot avbildar en väldigt symbolisk kofta slumpmässigt kvarglömd av en kompis i Khemiris hall den 27 december 2010. Två dagar senare korsade Khemiri en viss Atlant för att intervjua en viss amerikansk författarkollega i en viss stad. Vilken stad? Och vem är kollegan? Ledtrådar: Han var upplyst och oerhört nära, men inte särskilt hög. Han åt inga djur och talade gärna i trädkoder. Intervjun publiceras i Bon senare i vår. Och här finns förresten ett fint klipp som visar hur folks ansikten alltid borde se ut när de slår upp ens senaste bok.

Khemiris nyårsnovell specialskriven för Expressen kultur finns att läsa här, stiligt illustrerad av Loka Kanarp.

Vi önskar god fortsättning och ger årets första boktips: månadens bästa svenska ännu opublicerade ungdomsroman heter Kapitulera omedelbart eller dö av Sanne Näsling. Superfin! Vi har bara läst den i korrektur men den ska finnas ute i handeln runt mars 2011.

Samtidigt i mera globala news: Hurra för jasminrevolutionen! Hurra för det tunisiska folket! För vi gör väl inte repris på Iran 1979? Nej nej nej säger vi med sånt eftertryck att vi nästan övertygar oss själva. Vi tycker för övrigt att Khemiri borde skriva något om allt som har hänt. Men han verkar upptagen. Han skyller på ett nyopererat basketfinger. Och att han sist i världen har fattat grejen med The Wire. Och att han först måste fokusera på att dela ut en Guldbagge för bästa manus tillsammans med Kerstin Ekman på Cirkus 24 januari kl 20.00. Men Tounistexten då? frågar vi.  Prioriteringar, svarar Khemiri. Phew, svarar vi. Va? svarar han. Det var inget, svarar vi.

Skrivtiden revolutionsropen A-change-is-gonna-come-klippen orostårarna glädjetårarna messen twitterinläggen ryktena fotona livestreamingen blodspåren släktsamtalen kulhylsorna tårgasen och nedräkningen. Snart så. Snart… Men först ett ord eller flera från våra sponsorer:

12 februari öppnar utställningen Dom Andra på Världskulturmuseet i Göteborg och där ingår ett par hörlurar med en inläsning av Jag ringer mina bröder. Ryktet viskar att Khemiri själv ska högläsa texten på öppningsdagen ca kl 13.

17 februari öppnar Magasin 3 utställningen Investigations of a Dog. Fem författare från fem europeiska länder har bjudits in för att skriva varsin långnovell inspirerad av Kafkanovellen som har gett namnet åt utställningen. Khemiris text heter: Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog

Den släpps i en separat bok på svenska och en samlingsbok med de övriga novellerna på engelska.

Förstora bildspel
Enlarge slideshow
Stäng bildspel
Close slideshow
Amerikanska Monte
Lasvegiska Monte
Amerikanska Invasion!
Samtal Powerhouse Arena, NY, USA
Amerikanska Invasion!
Amerikanska Invasion!
Village Voice Obie Award
Lagerlöf

20 februari är det releasefest för Montecore (Knopf) på den stiliga bokhandeln Powerhouse Arena i NY. Författarläsning och pjäsutdrag och drinks från klockan 4PM.

21 februari har Khemiris debutpjäs Invasion! amerikansk premiär på The Play Company i New York i regi av Erica Schmidt och översättning av Rachel Willson-Broyles. Fina recensionsklipp finns här. Samma månad på andra sidan Atlanten har Tooting Arts Club premiär på samma pjäs, här står Jamie Harper för regin och den brittiska översättningen har gjorts av Frank Perry. Stiligt omskriven i senaste numret av Timeout.

Februari blir mars och Khemiri finns numera på åthentisk ejmirikejnska kolla HÄR för skrytiska kommentarer om Invasion! och Montecore.

Samtidigt på den här sidan av Atlanten är det bokmässa med nordiskt tema i Paris och Khemiri ska bland annat vara med på ett översättarseminarium 17/3 på Institut suédois, samtal på bokmässan 18/3 kl 20 tillsammans med Annika Thor och medverka i tv-programmet Arte Journal.

2 mars sändes Utbildningsradions eminenta Hej Litteraturen. Temat: Min plats på jorden, featuring litterära tungviktare som Hjalmar Söderberg och Selma Lagerlöf. Plus en intervju med den litteräre welterviktaren Khemiri.

Och känner du för att engagera dig mot en av världens stora ständigt pågående orättvisor så kan den här sajten vara en bra start: http://isoleraisrael.nu/

Khemiri har fått 2011 års Ibsen-pris! Kolla den här superfina motiveringen – skriven av förra årets pristagare Martina Montelius:

Jonas Hassen Khemiri är ett unikat, en kvillrande ensamseglare i svensk teaters blodomlopp. Med sin ljusgenomströmmade, men också fläckvis hemligstämplade, språkliga utbrytarkonst, de subtila politiska attackvågor som sköljer genom hans dramatik och den obrutna diamantryggraden genom den mänskliga tillvarons ohejdbara sorger och tillkortakommanden, är han en röst som med säkerhet skulle ha fått Henrik Ibsen att stanna mitt i steget och hålla andan.

Inom parentes en plötslig (och förbjuden) tanke: är den där motiveringen i själva verket bättre än innehållet i Khemiris pjäser? Och vad skulle hända om vi skrev det på hans hemsida? Skulle han sparka oss? Äh lätt inte Khemiri är ju inte här och då får vi göra lite som vi vill.

Khemiri är på ett skrivresidency upstate New York där han njuter tystnad och läser om att läsa om att läsa om Nabokov. Eller så är han i Washington för att föreläsa på House of Sweden, 12 april kl 18. Eller så är han på Pen Festivalen World Voices som pågår i New York 25 april-1 maj och gör en läsning 28 april.

Samtidigt på den här sidan Atlanten: 14 april har Invasion! premiär i Amsterdam, på Frascati Teater. Och för tredje gången i världshistorien sätts Vi som är hundra upp! Denna gång på den stiliga Thalia Theater i Hamburg (bilden). OCH! Farnaz Arbabi som gjorde den asgrymma förstaversionen av Invasion! låter Abulkasem invadera Radiohuset! Premiär 29 april på Radioteatern. Obrutna diamantryggar coming your way Ibsen!

Visst vi skulle kunna påminna om att Khemiri är på PEN-turné. (Washington, D.C, May 2 at 7 PM, The Writer’s Center, 4508 Walsh Street – Philadelphia, May 3 at 6:30 pm, Penn Bookstore, 3601 Walnut St – Boston, May 4 at 7 pm, with Elif Shafak, Harvard Bookstore 1256 Massachusetts Ave.)

ELLER så skulle vi kunna påminna om att Abulkasem har invaderat både Radiohuset och Schweiz.

ELLER så skulle vi kunna säga det snart blir hemkomst och föreläsningar. (T ex traditionsenligt skolbesök på S:ta Ragnhildgymnasiet i Södertälje och antirasism-snack i Karlstad 21 maj och läsning för att fira Amnesty 50 år på Södran 28 maj med Nour El-Refai, Mikael Wiehe, Ane Brun m fl.)

Men NEJ vi skiter i det och leker DJ:s istället. Maj är musikens månad och här kommer receptet på ett försomriskt mixtape. Börja med att koka ihop två ep:s av den helt geniala Kendrick Lamar med ett mixtape av Big KRIT (så kan ni skryta med att ha varit först när de blir störst). Häll i en låt av undervärderade Tiye Phoenix, sprinkla med lite skweeiga instrumentaler från Daniel Savio, addera en bortglömd singel av den sorgligt försvunna D’Angelo. Marinera allt i en galen viruslåt av den mystiske Oni Ayhun och späd ut med en klassisk throwback av D Nice (bilden). Färdigt att servera!

Men VÄNTA STOPPA MUSIKEN BRYT NÅLEN TA UT HÖRLURARNA!!! Vi gick precis tillbaka in i skrytmode när vi fick höra att Khemiri har tilldelats en amerikansk OBIE AWARD för manuset till Invasion! – kolla stolta röda mattan fotot! Kolla fina DN-intervjun! Kolla Village Voice-artikeln!

Det som skulle vara den lugna fridfulla våren förvandlades snart till något ganska olugnt pga amerikanska resor, parisiska bokmässor, ukrainska snabbvisiter och göteborgska presskonferenser. Khemiris kommande pjäs, Apatiska för nybörjare, tar avstamp i Gellert Tamas bok De Apatiska och har premiär i höst på Folkteatern i Göteborg. Därefter går den på turné med Riksteatern.

Nu tar vi en paus och försvinner utomlands. Khemiri får klara sig själv. Vi har försökt övertala honom att ta semester, att resa till palmer och solsken, att inte ägna sina lediga månader åt att vandra på asfalt och samla ord.

Han svarade:

Och nu är det dags att samla ihop allt som vi behöver… För att flyga iväg… Mot framtida bättre dagar…

Vi bara: Eh vad snackar du om?

Han bara:

Vinka hejdå… Vi har bättre saker för oss du och jag… I framtida bättre dagar…

Vi bara: Är du full?

Han bara:

Nej inte alls. Jag bara… Okey… Såhär då.

RIP finaste Gil Scott-Heron.

Tack för allt.