Laddar
Loading

Våren 2015

AAAAH vad hände? Vad har jag missat? 2014 började och slutade, våren kom och gick, blommorna slog ut, löven föll, det var någon sorts sommar, sen blev det tydligen kallare, har vaga minnesbilder av en pjäspremiär, två attentat, en debatt om debatten om debatten om debatten som man tydligen absolut INTE får debattera i det här landet. Men själv gick jag tillbaka in i skrivbubblan, gjorde ett försök att få ordning på materialet, tämja det och förstå det, rösterna och researchen, tankepauserna och lögnerna, deras ord och mina frågor, allt samlat i ett ständigt växande worddokument. Först fick D läsa, sen några vänner och sen agenten och förlaget och nu, igår faktiskt, lämnade jag in korret, en tjock pappersbunt med röda (=ändra inte!) och gröna (=ändra gärna) markeringar, till förlaget. Pappersbunten är det som ska bli min nya roman. Den som kommer ut i höst, i mitten av september om inte tryckeriet brinner upp, texten självförstörs, alla inblandade ångrar sig. Boken? Det är FEMTE delen i Stieg Larsson-trilogin! Jo jag svär, Mikael Blomkvist byter karriär, blir lingvist, softar på KB, komparerar adjektiv i hundratals helt actionbefriade sidor. Nej då, min bok är något annat. En historia om Samuel, Vandad och Laide. Om kärlek och vänskap, cash och känslor, fiskparasiter och Pantrar, Erfarenhetsbanker och minnesförlust. Ett försök att kartlägga och förstå vad som hände den där aprildagen 2012 när Samuel… Men mest av allt är det nog en historia som handlar om priset som vi betalar för att leva tillsammans. Titel? Allt jag inte minnsOmslag? Snart klart.

Annat under våren? Några skolbesök, några föreläsningar (på tex Regeringskansliet och Whitedagarna på Kulturhuset), några resor, några nya skrivuppdrag. Att tänka vidare på: kamerakapning. Och standardlängden på ett mirakel.

Oberon Books i UK publicerar sin utgåva av Jag ringer mina bröder (pjäsversionen). I samma veva är pjäsen aktuell i Australien, med premiär på Southbank Theatre, i regi av Nadja Kostich. Under våren spelas pjäsen även i Frankrike (Théâtre El Duende) och Tyskland, på bland annat Theater Bremen (premiär i april), Schauspiel Essen (premiär i april) and Thalia Theater Hamburg (premiär i februari). Den 22 maj 2015 har pjäsen premiär i Oslo på Det norske teatret, i regi av Peer Arne Perez Øian (som även kommer att regissera ≈ [ungefär lika med] på samma teater våren 2016).

1 maj har fria teatergruppen Teater Bara premiär på Vi som är hundra, på Boulevardteatern i Stockholm.

30 maj läses Jag ringer mina bröder på teaterfestivalen Theatre Café Festival i Amsterdam. Samtal med författaren efter läsningen.

 

6-7 juni 2015 – inbjuden för läsningar och författarsamtal på The Bay Area Book Festival i Berkeley, California.

7 juli – Apatiska för nybörjare har premiär med italienska Teatro Stabile under titeln Apatia per principianti, som avslutning på den 20:e upplagan av europeiska teaterfestivalen ”Mises en espace”.

Den här våren ska vi minnas Allt.